Plattegrond van de Jordaan, Grachtengordel, Centrum, de Wallen en de IJ-oevers met wandeling langs hofjes, ateliers en monumenten en gevelstenen in Amsterdam

Kaart van de Jordaan, Grachtengordel, Centrum, de Wallen en de IJ-oevers met wandeling langs ateliers, hofjes, monumenten, gevelstenen en galeries in Amsterdam.

De startpagina van de Jordaan, Grachtengordel, Centrum, de Wallen en de IJ-oevers heeft duizenden pagina's actuele en historische Informatie, een agenda kunst & cultuur, een Jordaankrant met informatie over geschiedenis, kunst en cultuur in de Amsterdamse volksbuurt de Jordaan, heeft plattegronden, een kaart om wandeltochten langs de straten en grachten van de Jordaan, Grachtengordel, Centrum, de Wallen en de IJ-oevers uit te stippelen voor een hofjesroute met alle hofjes in de Jordaan, een atelierroute, een gevelstenenroute of een monumentenroute.

english version with map of Amsterdam

dutch version

Andere virtuele websites met informatie over de monumentale Grachtengordel en de IJoevers in Amsterdam:

- architectuur aan de IJoevers
- de Wallen

- het centrum en de Wallen in Amsterdam

 

Geschiedenis

Wist u dat de schilder Rembrandt zijn laatste jaren in armoede doorbracht in de Jordaan? En dat de altijd kijvende poppen Jan Klaassen en Katrijn echt bestaan hebben, en woonden in de Jordaan? Op Jordaanweb vindt men veel van dergelijke weetjes. Er valt echter ook veel te zien. Honderden interactieve foto's, waarop men met de muis kan 'wandelen', geven een beeld van de omgeving en geschiedenis van de Jordaan, met haar vele hofjes, ateliers, monumentale grachtenpanden en gevelstenen.

Achter de foto's zit veel informatie 'verborgen'. Met een muisklik op een foto wordt het een en ander op het gebied van kunst en cultuur van de Amsterdamse volksbuurt de Jordaan, Grachtengordel, Centrum, de Wallen en de IJ-oevers uit de doeken gedaan.

Jordaan WEB nodigt uit tot wandelen langs grachten, markten, hofjes en pleintjes; het bezoeken van beeldende kunstenaars in hun ateliers en musea, of het bewonderen van monumenten met oude gevels en gevelstenen. De stadswandeling kan met de plattegrond of de gele gids voorbereid en uitgestippeld worden.

Ateliers online in de Jordaan
Jordaan WEB laat zien wat zich achter de deuren in de Jordaan in Amsterdam afspeelt, of afgespeeld heeft. Tijdens een bezoek aan een virtueel theater, cafe, hofje, museum, bibliotheek, klooster, of school, wordt naast actuele, historische- en culturele informatie op locatie ontsloten.

Actualiteit en geschiedenis kruisen elkaar. Historische, culturele, en voor de Jordaan relevante informatie, ook op het gebied van toerisme, is virtueel gelinkt aan foto's van bv. het Anne Frankhuis, de Westertoren of het museum van Theo Thijssen. Achter een foto van een monument, hofje, cafe, gevelsteen, klooster, standbeeld, markt, restaurant, school of bibliotheek vindt men achtergrondinformatie.

De Jordaan opent haar deuren
Beeldende kunstenaars openen hun ateliers en tonen hun kunsten. In een samenleving die gekenmerkt wordt door angst en wederzijds wantrouwen dienen zoveel mogelijk deuren te worden geopend. In een open, transparante omgeving kan wederzijds begrip en respekt tot bloei komen.

Links naar relevante websites als Jordaan WEB op Wikipidia, nieuws en achtergrondinformatie in de Jordaan Papers.

De Jordaan verandert met de jaren

Sinds de zestiger jaren verandert de Jordaan drastisch. Eind 1960 wil de gemeente Amsterdam de Jordaan helemaal platgooien en volbouwen met nieuwbouw. Dit wordt met veel moeite tegengehouden en vanaf 1972 zijn dan ook de Jordaanse karakteristieke straatjes en monumenten behouden.

De oorspronkelijke bewoners van de Jordaan vertrokken eind zeventiger jaren massaal naar hun droomwoningen in Almere en Purmerend. Voor hen in de plaats kwamen in de zestiger- en zeventiger jaren studenten, artiesten en kunstenaars, vervolgens kwamen in de tachtiger jaren vanuit het hele land krakers, die moesten wijken voor yuppies en mensen met geld. Die mensen met geld, vaak de hippies of krakers van weleer, verbouwden de oude krotwoningen tot luxe appartementen. Stallen en werkplaatsen werden verbouwd tot ateliers.

Eind 70-er jaren koos Amsterdam voor een koersverandering in de binnenstad, waaronder de Jordaan. In het college van 1978 zou Jan Schaefer de woningbouw weer op gang brengen en Michael van der Vlis zou er de terreinen voor leveren.

In de tachtiger jaren waren er architecten die de gaten in de Jordaan opvulden met moderne panden. Het betrof vaak lelijke betonblokken. Met behulp van monumentenzorg die strengere regels opstelde voor verbouwingen in de Jordaan wordt nu iets voorzichtiger omgesprongen met het typische karakter van de Jordaan.

De nieuwbouw is wel van meer gemakken voorzien dan de oorspronkelijke oudbouw. Familie Jongbloed had in het verre verleden, ver voor de zeventiger jaren, in het hoekpand waar nu de snoepwinkel zit een kapsalon. Toen was het in de Jordaan nog gebruikelijk dat men op de gemeenschappelijke gang naar de WC ging, de wekeleijkse douche nam in het Marnixbad, en in de buitenlucht van gemeenschappelijke gootstenen gebruikmaakte.

Menupage of this site Information about this site