Sint Jorisgasthuis in Amsterdam

Bij de stichting in de 14e eeuw lag het Sint Jorisgasthuis buiten de stad. De eerste vermelding is voorlopig uit 1399 maar het zal ouder zijn. Door de vogelvluchtkaart van Cornelis Anthonisz weten we precies waar het gasthuis lag, nl. in de vierhoek Rokin, Sint Jorissteeg, Kalverstraat en Olieslagerssteeg. Verder weten we bijzonder weinig van dit gasthuis maar het is zeker dat het steeds bedoeld was voor besmettelijke zieken, in eerste instantie lepralijders.

Door de stadsuitbreiding kwam het in 1429 binnen de stad te liggen en in 1450 was het gasthuis geheel ingebouwd. Daarvoor al waren de zieken naar het Sint Nicolaasgasthuis verhuisd, aan de andere kant van de Amstel. Het Sint Jorisgasthuis werd Sint Jorishof en herbergde een aantal proveniers (kostgangers), die in 1579 naar het Paulusbroedersklooster verhuisden. Daar kregen ze de huisjes rond het voormalige kloosterhof van het klooster ter beschikking en ging vanaf dat moment als Sint Jorishof door het leven.

Het gasthuis begon en bleef arm, omdat het niet gelieerd was met een populaire kapel of rijk gilde. De optie dat de stad zelf dit gasthuis stichtte wordt opengehouden. De bezittingen die de lepralijders, die in dit huis terechtkwamen, meebrachten waren de kurk waarop het gasthuis draaide. Opvallend gegeven, dat uit onderzoeken naar voren komt, is dat bijna elke patiënt wel iets van waarde inbracht, al was 't maar een weilandje buiten de stad.

Later deed de kapel van het Sint Jorisgasthuis nog eeuwen dienst als verblijf voor het Sint Jorisgilde (meubelmakers en schrijnwerkers) en werd op de 18e eeuwse wijkkaart aangeduid met 'Kistenmakerspand'. In 1888 huurde een koopman, Joseph Cohen, het pand Kalverstraat 181 op de hoek van de Olieslagerssteeg voor een winkel die bekend werd als Maison de Bonneterie. In 1893 werd de winkel uitgebreid met Kalverstraat 179 en Olieslagerssteeg 6. In 1901 werd ook het Kistenmakerspand opgekocht en vervangen door nieuwbouw. Het pand van Maison de Bonneterie is nu een rijksmonument. In 1934 heeft V&D zijn warenhuis in de Kalverstraat gebouwd, waarbij de Sint Jorissteeg afgesloten werd.