Jordaan Papers, de krant voor wakker Amsterdam
Uitagenda -
EYE Filmmuseum

meesteranimator Jan Švankmajer in het Eye

Švankmajer verbaast en verbeeldt in het EYE

De tentoonstelling The Alchemical Wedding van Jan Švankmajer in het Eye Filmmuseum laat zien dat de creatieve energie van de inmiddels 84-jarige kunstenaar eindeloos is. de Tsjechische surrealistische filmmaker, beeldend kunstenaar en animator wordt wel de Picasso onder de filmmakers of de godfather onder de animators genoemd. Hij wist onder meer de makers van Monty Python te inspireren met zijn kolderieke animaties en objecten. Hij groeide op onder het communistische regime dat zonder succes probeerde zijn mond te snoeren: “Het enige passende antwoord op de wreedheden in het leven, is ermee spotten door je verbeelding te gebruiken.” Dit heeft films en honderden sculpturen en tekeningen opgeleverd. Voor zijn films is hij bekroond in Cannes en Berlijn.

Amsterdam richt haar ogen op de IJ-oevers

Samen met de Tolhuistuin, een dependance van het concertpodium Paradiso, het voormalige havengebied van NDSM en de Toren Overhoeks maakt het Filmmuseum een culturele toplocatie van Amsterdam Noord aan het IJ. De combinatie van het aanbod moet ervoor zorgen dat de Amsterdammers weer naar de noordelijke IJ-oever komen; een plek die jarenlang afgesloten was door de Shell-vestiging.

EYE Filminstituut

Filmmuseum EYE en toren Overhoeks

lucht foto van de Jordaan vanaf de Westertoren

luchtfoto's van de Jordaan vanaf de Westertoren


van gogh museum

De prachtige schets 'Martinikaanse vrouwen' van Paul Gauguin die tijdens de expositie te zien is met het daarop gebaseerde schilderij De mangobomen, Martinique gemaakt in 1887.

Gauguin en Laval in het Van Gogh

Niemand kan zo mooi vertellen over het werk en leven van kunstenaars als Jeroen Krabbé. In zijn zoektocht naar het verleden van Gauguin en Laval, die eind 19e eeuw ziek en berooid op Martinique belandden, komen de artiesten en hun sfeervolle schilderijen door de commentaren van Jeroen als het ware tot leven. De TV-serie was mooi maar smaakte naar meer. Dat heeft het Van Goghmuseum begrepen. Dit najaar is er de tentoonstelling Gauguin & Laval op Martinique.

Europa moet zich opnieuw uitvinden

Mens in de Markt

De eurocrisis en de klimaatcrisis hebben de heersende waarden van de Europese Unie getoond. Het draait om de grote ondernemingen en de financiële markten. De kosten van de neo-liberale markt worden afgewenteld op de bevolking. Het vertrouwen van de Europese burgers is opgeofferd, zegt Geert Mak. 'Eén van de grootste problemen is dat de mens steeds meer wordt weggegomd. Als een dikke laag teer kruipt een management­cultuur over ons continent die alleen nog rekening houdt met cijfers ...'.

De Jordaan huilt ...

De sfeer in de Jordaan (en de rest van de stad) wordt de laatste jaren danig verpest door een overkill aan toeristen, aangetrokken door de goedkope belastingvrije vliegtickets. Ze blokkeren de wegen en ademen een verstikkende vliegtuig- en wietwalm over de stad. De nachtrust van de bewoners wordt tot in de late uurtjes verstoord. Dankzij het beleid van D66 en het huidige groene college is de omgeving van de Jordaan een toeristische trekpleister en uitgaanscentrum geworden. De Prinsengracht ter hoogte van het Anne Frankhuis is inmiddels verloren gebied. De nabijgelegen Jordaan zal er echter ook aan moeten geloven. Amsterdammers die vinden dat de openbare ruimte in toenemende mate wordt geschoffeerd, krijgen geen gehoor. Bewoners en horeca leven steeds meer schurend langs elkaar: terwijl ze juist samen met architecten, stedelijke ontwikkelaars, kunstenaars en middenstanders in gesprek moeten geraken over hoe de Jordaan van de toekomst er uit moet zien! Dat vergt wel moedig politiek beleid in plaats van louter keuvelen met commerciële partijen.

Scheepvaartmuseum toont Blaeu's wereldkaart

Een van de topstukken van het Scheepvaartmuseum is de wereldkaart van de cartograaf Joan Blaeu uit 1648. Na lange tijd is deze weer voor publiek te zien in de toonstelling Blaeu's wereld in kaart, meester-cartograaf in de Gouden Eeuw. De imposante kaart toonde destijds in de Gouden Eeuw de meest actuele kennis van de wereld. Van deze versie van de kaart, met tekst van Blaeu en een nieuwe plaat voor China, is er maar één ter wereld. De tentoonstelling belicht de meest verrassende details, de politieke context en vertelt meer over de Amsterdamse firma Blaeu.

Scheepvaartmuseum

kaart in de Gouden Eeuw van cartograaf Blaeu


Vakmanschap in de Jordaan overlast vliegtuigen Schiphol De metro NZ-lijn in Amsterdam