Koloniaal Etablissement (1911/12)

Het Departement der Koloniën liet in 1911/12 aan de Westerdoksdijk 2-10 het Koloniaal Etablissement bouwen. Het ontwerp werd geleverd door P.H. van Niftrik. Het complex bestond uit een pakhuis en kantoren voor opslag en keuring van gouvernementsgoederen uit Nederlands-Indië. Tevens waren er twee dienstwoningen in het complex opgenomen. In het hoofdgebouw waren de kantoren en bijbehorende voorzieningen ondergebracht, aan de straatkant lagen de beide woningen. In het verlengde van de woningen waren nog enkele kantoren en werkplaatsen gesitueerd. Het binnenterrein en de achterzijde van het complex werden gebruikt voor opslag en keuring van goederen.

De vooruit springende gevel van het hoofdgebouw bestaat uit drie bouwlagen, geflankeerd door twee bouwlagen hoge vleugels met weinig-risalerende hoekgevels. Het geheel is symmetrisch van opzet en overwegend uitgevoerd in baksteen. In 1917 werd de vleugel aan de zijde van het IJ uitgebreid en met een verdieping verhoogd. Tevens werden in dat jaar de twaalf ramen in de vleugels aan weerszijden van het hoofdgebouw vergroot. In 1957 werden de gebouwen in gebruik genomen door de Rijkspolitie.

De IJ-oever is in ontwikkeling. De gemeenteraad heeft met de vaststelling van de plannen voor Wester IJdock besloten het gebouw niet te behouden. In 2000 heeft het College van B&W de sloopvergunning afgegeven aan de eigenaar, de Rijksgebouwendienst. Deze vergunning is tevergeefs bij de rechter aangevochten door o.a. het Cuypersgenootschap. De sloopvergunning is onherroepelijk. De bouw van Wester IJdock gaat door.

Bron: bureau Monumenten & Archeologie, gemeente Amsterdam.