Voormalige Nederlandsche Bank (1865/69)

Een van de eerste regeringsdaden van Koning Willem I was de oprichting van de Nederlandsche Bank in 1814. Aanvankelijk was de bank gevestigd in enige door philips vingboons in 1642 gebouwde huizen, totdat een ruimere behuizing noodzakelijk werd.

Op de plek van de gesloopte bebouwing werd in 1865/69 het nieuwe bankgebouw aan de Oude Turfmarkt 127 gerealiseerd, naar ontwerp van W.A. Froger. Architect Froger, van oorsprong ingenieur en docent vestingbouwkunde aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda, is ook bekend als ontwerper van het Noordzeekanaal.

Het neoclassicistische ontwerp van de voorgevel is bekleed met Oberkirchner en Bentheimer zandsteen. De facade volgt met een lichte curve de oude rooilijn. Het beeldhouwwerk in het timpaan van het fronton, de (internationale) handel symboliserend in de vorm van twee vrouwenfiguren voorzien van zeilschip en stoomlocomotief, is van J. Ph. Koelman.

Na de verhuizing van de Nederlandse Bank in 1968 naar de nieuwe locatie aan het Frederiksplein, kwam het pand in bezit van de Universiteit van Amsterdam. Na een ingrijpende verbouwing en aanpassing is in het gebouw sinds najaar 1976 de collectie van het archeologisch Museum Allard Pierson van de universiteit te bezichtigen.

Bron: bureau Monumenten & Archeologie, Amsterdam